Arkiliikunta kuuluu kaikille

27.05.2021

Kouvolassa on supistettu palveluverkkoja ja lakkautettu kuntalaisten palveluja oikein urakalla. Perusteluina on, että Kouvolan raskas palvelurakenne on peruja yli kymmenen vuoden takaisesta kuntaliitoksesta. Rankka palvelujen karsiminen on laskenut kuntalaisten viihtyvyyttä ja aiheuttanut täysin turhaa eripuraa eri taajamien välillä. Kun kouvolalaiset moittivat itse omaa kaupunkiaan, ei ole ihme että ulkopaikkakuntalaiselle julkkiksellekin kunta näyttäytyy ankeuden synonyymina.

Kouvolan Sanomien haastattelussa kaupunginjohtaja sanoi toivovansa, että isoissa hankkeissa ei lähdettäisi tekemään aluepolitiikkaa. Isoilla hankkeilla kaupunginjohtaja tarkoittaa isoja hankkeita, joita Kouvolaan tulee vain yksi, tällä hän viittaa esimerkiksi uuteen uimahalliin. Tämähän tarkoittaa, että jossakin kabinetissa on jo päätetty lakkauttaa Inkeroisten ja Valkealan uimahallit, vaikka kuntalaisille puhutaan vielä tässä vaiheessa kolmen uimahallin mallista. 

Liikuntapaikkojen käyttöasteeseen laskevasti vaikuttaa myös se, että kaupungin omat päiväkodit ja koulut joutuvat maksamaan liikuntapaikoista. Kun koulujen ja varhaiskasvatuksen rahat ovat muutenkin tiukoilla, tästä seuraa se, että liikuntapaikat ovat päivät tyhjillään ja lasten liikuntatuntien sisältö jää köyhemmäksi ja monta lajia kokeilematta. Kun kyse on kaupungin omasta rahasta, ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta sillä, että rahaa siirretään koulutoimelta liikuntatoimelle ja sieltä edelleen tilapalveluille. Vai rikastutko sinä, jos siirrät kympin ensin vasemmasta taskusta oikeaan ja sieltä vielä povitaskuun?

Samat poliitikot, jotka ovat näistä lasten liikuntapaikkamaksuista olleet liikunta- ja kulttuurilautakunnassa päättämässä, kertovat nyt vaalien alla suureen ääneen vastustavansa lasten ja nuorten liikuntapaikkamaksuja. - Eräät taitavat ajaa kaksilla rattailla.

Ennen kaupungin urheilukentille sai koulun jälkeen mennä kuka vain juoksemaan ja hyppimään. Jos jollakin liikuntaseuralla oli ohjatut harjoitukset, mahtuivat nämä omatoimiliikkujat kuitenkin johonkin kentän laitaan harjoittelemaan - tai leikkimään urheilukilpailuja. Nyt nämä seuratoiminnan ulkopuolella olevat lapset ajetaan kentiltä pois, koska seurat maksavat harjoitteluajasta, niin eihän se käy, että toiset juoksevat radoilla ilmaiseksi. 

Kouvolan alueella on nyt useita asuinalueita, joilla alueiden omat matalankynnyksen lähiliikuntapalvelut jäävät kokonaan toteutumatta. Päättäjät myös uskovat konsultteja, jotka väittävät, että yhden uimahallin malli lisää uimahallissa kävijöitä.  - Eiköhän siinä käy päinvastoin, uimahallissa käyminen vähenee, kun monilla kuntalaisilla etäisyys uimahalliin kasvaa niin pitkäksi, että arki-iltojen uimahallikäynnit jäävät monilta tekemättä.

Tämänkaltaisten, ihmisten arkeen ja hyvinvointiin konkreettisesti vaikuttavien, peruspalveluiden lakkautukset tulisi perustua tosiasioihin ja selkeisiin taloudellisiin laskelmiin, joista todelliset säästöjen määrät voidaan todeta. Nyt päätös on perustunut summittaisiin arvioihin, eikä päättäjillä ole ollut mitään käsitystä, kuinka paljon näitä lähiliikuntapaikkoja on oikeasti käytetty. 


Nyt on valittavat päätöksen tekijöiksi niitä, jotka osaavat katsoa suuria kokonaisuuksia ja joilla on selkeä ymmärrys siitä, mihin raha menee ja mistä se tulee.